14 september 2011

Svenske familieforhold

I Sverige kan man danne par på en del forskellige måder: Som ægtefolk, som sambor (altså uden at være gift - det er det vi er nu) og som särbor (uden hverken at være gift eller bo sammen - man kan sige at Lisbeth og Tue var särbor indtil Lisbeth flyttede til Californien .. det var lige inden denne blog startede). Alle tre muligheder er kønsneutrale, så valget handler som udgangspunkt mest om personlig holdning til ægteskab og det at bo sammen.

Men fra et juridisk synspunkt er det naturligvis ikke lige meget. Som särbor har man ingen særlige juridiske rettigheder, som sambor kun få og som ægtefolk langt flest.

Får man for eksempel børn sammen, siger loven i Sverige (ligesom i Danmark) at faderen til barnet er den ægteskabet peger på. Er man gift når man får et barn registrerer Skatteverket automatisk både faderen og moderen, ligesom der helt automatisk udstedes delt forældremyndighed. Er man derimod ikke gift registreres kun moderen til barnet og hun får i første omgang tildelt den fulde forældremyndighed. Dernæst er det kommunens ansvar at klarlægge hvem der er fader til barnet og i den sammenhæng kan man også ansøge om delt forældremyndighed. Vi troede naivt at dette var hurtigt overståede formaliteter...

Lidingö stadshus

Vores største problem var timingen. Godt nok synes alle vores svenske bekendte at det var helt fantastisk at vores datter blev født på selveste midsommeraften - men eftersom Sverige som bekendt lukker i juli måned blev vi først kontaktet af Lidingö Stad omkring starten af august. Da vi endelig kunne bestille en tid hos kommunen undrede vi os en del over at de skulle have fødselsvægten at vide. Det viste sig at være fordi de ved udredning af faderskab skal oplyse den 'potentielle' fader om undfangelsestidspunktet (beregnet ud fra fødselsdatoen og -vægten) inden han skriver under overværet af 2 vidner. Alt dette føles en kende underligt når man som sambo efter eget ønske er mødt frem for at blive registreret som fader til ens barn - og heller ikke særligt anvendeligt når det kommer til stykket, fordi det beregnede undfangelsestidspunkt opgives som et interval på 6 uger.

Først herefter havde Skatteverket så registreret faderskabet og den delte forældremyndighed så vi endelig kunne komme videre og ansøge om at få barnets fulde navn godkendt og registreret...

Senest har vi erfaret at den delte forældremyndighed kun gælder fra den dag Skatteverket registrerer det og ikke allerede fra fødslen. Eller med andre ord: efter først at blevet udsat for en omgang kommunal dyneløfteri skal man alligevel finde sig 'kun' at være fader (med alle de rettigheder og pligter der dermed følger) fra en temmelig tilfældig dato, der mest påvirkes af både kommunalt og statsligt sløseri samt effektiviteten af postgangen.

Ingen kommentarer: