16 maj 2011

Sörmlandstur

Vi havde besluttet at bruge påsken i år på en lille udflugt i Södermanland, eller Sörmland som det hedder i (svenske) folkemunde. Og hvor er så Sörmland? Det korte svar er at Sörmland ligger lige syd for Stockholm. Det lange svar er nødt til at påpege at Sverige kan opdeles på to forskellige måder: i de 25 traditionelle provinser (landskap på svensk), der i dag kun har historisk og kulturel betydning, og i de 21 amter (län på svensk), der udgør den administrative opdeling af Sverige. Det gamle landskap Sörmland består af Sörmland län og de dele af Stockholm län, der befinder sig syd for Mälaren.


Et af vores primære udflugtsmål var Stendörren naturreservat, hvor et par holme og skær er forbundet via træbroer, så man kan komme lidt ud i skærgården til fods. Heldigvis var påskevejret perfekt til den slags udendørs aktiviteter.


Vores udflugt fortsatte til nærmeste større by, Nyköping, der er det administrative centrum i Sörmland län og viste sig at være en af de hyggeligere svenske provinsbyer vi har besøgt. Ved Nyköpingsån, der løber gennem byen, fandt vi dette monument over en af byens stolte sønner.


Vi besluttede os for at prøve noget nyt og indlogerede os en nat på Yxtaholm slot lige uden for Flen. Selvom det ikke kan nægtes at det ligger flot der på Yxtaholmen mellem Yxtasjön og Långsjön, vil vi nu nok mere at der mere er tale om en herregård end et egentligt slot.


I Mariefred ved Mälarens bred fandt vi Gripsholm slot, der straks passer bedre på vores forventninger til et slot.


Vi bemærkede også et par levn, der vidner om at området var beboet allerede i det 11. århundrede (med vores omtrentlige oversættelser og et par noter fra de svenske skilte der var opstillet).


De for mandigt - fjernt efter guld
og i øst - gav ørnen føde[1]
De døde i syd - i Serkland[2]

[1] At give ørnen føde er et poetisk udtryk for at dræbe fjender.
[2] Serkland, saracenernes land, hentyder formodentlig til et område ved det Kaspiske hav.

Tola fik rejst denne sten for at mindes hendes søn Harald, bror til Ingvar. Ingvar omtales i de islandske sagaer som Ingvar den berejste. Ingvars skæbnesvangre togt gennem Rusland til det Kaspiske hav skulle være omtalt på op mod 30 runesten i dalen omkring Mälaren.


Hälgulv (?) og Öulv de lod rejse begge
stenene efter deres broder Kätilmund og
(gjorde) bro efter Soma, deres moder.
Men Brune (?), hendes broder, skar (runerne)

Ingen kommentarer: