19 juli 2007

Kammerjunkere, koldskål og kærlighed

Nu da det endelig er blevet sommer her i Santa Barbara på den der tilregnelige måde, hvor solen skinner både morgen og aften, så man hver dag kan regne med at kunne cykle både til og fra uni med bare arme - og kun medbringe trøje til at have på indendøre (!) - havde vi lyst til koldskål.

Det er muligt at det er den lette dessert-løsning i Danmark, men herovre involverede projektet både indkøb af bageplade, bagning af kammerjunkerne og naturligvis piskning af koldskålen. Selvom salmonella tilsyneladende ikke er et problem - i hvert fald ikke et der bliver advaret om i stor stil - valgte vi alligevel den sikre løsning og afprøvede en opskrift uden æg. Det blev udmærket - også selvom vi havde glemt at købe citron og derfor tilsatte grapesaft i stedet.

Kammerjunke-bagningen var derimod et lidt større projekt; som nævnt måtte vi først ud og købe en bageplade - den slags følger åbenbart ikke automatisk med ovnene herovre. Derudover blev det hele lidt besværliggjort af at Karolines opskrift ikke angav nogen temperatur-indstilling. Det matcher imidlertid ret godt til vores ovn (se billedet til højre) så bortset fra lidt svedne undersider, lykkedes kammerjunke-projektet i hvert fald godt nok til, at vi godt kan forsøge os igen.

Mandag havde vi Malati og hendes mand Rajesh til middag, og da de også blev udsat for koldskålen (og kunne li' det), er næste koldskåls-seance dog pt. udfordret af, at vi nu er løbet tør for vanillesukker. Ak ja, ingen har lovet at det skulle være let...

4 kommentarer:

Unknown sagde ...

Da vi er de helt store koldskålsfans hjemme hos os, og testede markedet for koldskål og kammerjunker sidste år. Måtte vi da straks tage 'udfordringen' op med hjemmelavede kammerjunker. De blev faktisk helt gode :o) Vi kan fortælle at man skal passe på med salt og at en god(bedre) ovn kan rette op på problemerne med brændthed i bunden. Til gengæld synes vi de er lidt hårde på andendagen... nu er de næsten bedre som småkager... næste gang tager vi måske ideen om ristede havregryn til op til overvejelse.

Vi brugte købe-koldskål for der har vi fundet vores favorit. Meeen det må vi nok alligevel forsøge os med en dag.

Til sidst må vi oplyse at Jamie Oliver har en 'opskrift' på vaniliesukker, som hovedsageligt består i at blende vanilie og sukker, men så skal man selvfølgelig have fat på en hel stang vanilje i Californien...

Kh Caroline (og Martin)

NilsGalberg sagde ...

Jeg er ikke den store koldskålsfan, men er til gengæld svært begejstret for min specialemakkers hjemmebag. Jeg har de sidste 2 dage spist rigelige mængder af Carolines hjemmebagte kammerjunker , der bliver serveret til kaffen på specialekontoret. Jeg kan stå 100 % inde for, at de er fabelagtigt gode småkager. Nærmest en art cantuccini uden nødder med en uforklarelig smag af banan. BRAVO!! HØRT!! GENVALG!!

Jeg kan i øvrigt oplyse, at Bilka har op mod 14 (!) forskellige kammerjunkeprodukter.

Desuden er jeg chokeret over, at finde ud af, at der rent faktisk er vanilje i vaniljesukker.

Møzzer & Qnuzzer
NilsG

Lisbeth sagde ...

Update på vanilje-fronten:

Vi havde også fundet 'opskriften' med den blendede vaniljestang og sukker, men da forsøget på at finde sådan en fisterjavertus i det lokale økologiske 'co-operative' var frugtesløs, indkøbtes i stedet noget vanilje-ekstrakt. Fair Trade forståeligt vist.
Det har været anvendt én gang (i squash-kage) med udmærket resultat, men rygtet lader dog også vide, at der er rigtig vaniljesukker på vej fra Danmark...

Lisbeth sagde ...

Nilla Wafers, folkens! - Nilla Wafers!
(De adverteres ganske vist som babymad, men det skal I endelig ikke lade jer narre af...)