23 december 2008

Juleforberedelser

Mens Lisbeth har været sendt til Danmark for at hente julegaverne (og nå et par andre ærinder) har det været Tues job at passe på den lille lejlighed og købe ind til julefest. Især det sidste kan der gå meget tid med når man søger usædvanlige varer og kun taler et gebrokkent fransk. I et forsøg på at have lidt juletraditioner har vi valgt at gentage sidste års julekage. Til dette kræves naturligvis den italienske hasselnøddelikør Frangelico, men det skulle vel ikke være så svært her tæt på det nordlige Italien, hvor drikken stammer fra? Forkert! De fleste steder Tue kom ind og spurgte efter det blev han mødt af et undrende "C'est quoi, ça?" ('Det er hvad, det der?!'). Så i sidste ende blev det også Lisbeths opgave at parallelimportere en flaske indkøbt hos Supermarco i København.

Lidt bedre gik det med indkøb af diverse slags flæsk. Slagteren i supermarkedet Migros så godt nok mærkelig ud i hovedet da Tue spurgte om man kunne købe "graisse du porc" ('fedt af gris')? Ikke sådan at slog ud af kurs fremturede Tuen med "lard sans viande" ('bacon uden kød'), hvorefter slagteren blev enig med sig selv om at der måske mentes "bardes" ('spækstrimler'). Da det var bekræftet at de var enige og han var i færd med at afveje et kvart kilo af det ville slagteren gerne vide hvad det skulle bruges til, så Tue måtte prøve at forklare leverpostej. Så havde slagteren ikke flere spørgsmål. Det havde Tue til gengæld: hvad med en "rôti du porc avec sa peau" ('grisesteg med sin hud')? Der kunne han kun foreslå en griseskulder - med skulderknoglen i, vel at mærke. Ikke optimalt til flæskesteg. Hos slagteren i supermarkedet Coop var der heller ikke gevinst. Først da Tue gik til en rigtig slagter fik han at vide at han ville kunne hente det stykke kød han var ude efter næste morgen.


Med hensyn til mere specifikke opgaver at løse, var der inden afrejse udtrykt ønske om et søm på døren til ophængning af julepynt - faktisk har vi stort set ingen søm, men det lykkedes Tue at finde et enkelt, der var blevet til overs fra samlingen af et Ikea møbel tidligere på året.

Ligeledes var der ønsket bagning af flere småkager, især vanillekranse og eventuelt også jødekager. Undervejs forlød det dog at der var blevet doneret begge disse slags småkager fra anden side (Tak til Tove), så det ville måske være bedre at prøve at bage noget andet. Tue kastede sig over nogle ikke specielt julede pistacie-småkager, og jødekagens moderne følgesvend palæstinenserkagen, der giver et friskt pust af nogle anderledes krydderier.

Sidst men ikke mindst er der naturligvis blevet bagt leverposteje af den dertil indkøbte spæk og når Lisbeth lander i aften står flæskestegen sandsynligvis i ovnen herhjemme...

Ingen kommentarer: