14 februar 2009

Bagedag

I dag har vi for en gangs skyld bagt boller, hvilket undervejs førte til overvejelser om efterspurgte ingredienser. Vi undrer os når vi hører at amerikanere i Europa savner bestemte amerikanske produkter. Ikke hvis der er tale om bestemte færdiglavede produkter som Dr. Pepper (jo, måske lidt...) der faktisk ikke kan fås særlig mange steder i Europa, men vi har hørt om folk der hjembringer shortening (et slags langtidsholdbar margarine-produkt som udmærket erstattes af .. margarine!) og Clabbergirl Baking powder (bagepulver der fint kan erstattes med .. bagepulver!). Vi må nok tilskrive de sidstnævnte ting til folks manglende lyst til at eksperimentere med andre produkter i deres madlavning og det er nok også her grunden skal findes til at store mængder halvfabrikata som diverse kage-mix, pandekage-mix, macaroni and cheese-mix, suppe-mix, taco-mix, guacomole-mix bliver slæbt over Atlanten.

Til gengæld har vi fuld forståelse for savnet af de ting hvor der vitterligt ikke findes et substitut og hvor det ikke er muligt selv at fremstille hele produktet, for i USA savnede vi af og til bestemte danske/europæiske ingredienser, primært til bagning, for de fleste andre ting kan man jo selv lave (e.g. leverpostej, koldskål, kammerjunkere, remoulade). Så vi fik på forskellig vis parallel-importeret både husblas (uundværlig til den gode ubagte cheesecake) og vanillesukker (som man dog kan lave selv hvis man har en foodprocessor og hvis man ikke har, er det meget nemt at få sendt et par breve over fra Danmark) + naturligvis lakrids - men det er en helt anden historie!



Frisk gær var det til gengæld sværere med, så her måtte vi i stedet i gang med at ændre opskrifter til en fremgangsmåde der passer til tørgær. Vi var derfor begejstrede da vi så frisk gær ligge i kassevis i supermarkederne her i Genève, og både husblas og vanillesukker kunne vi også bare hente på hylden (se billedet) - luksus!

Men her 10 mdr. senere kan vi dog tælle på én hånd de gange vi har haft brug for at købe frisk gær, for når brødet er helt fantastisk er der jo ikke på samme måde grund til at bage sit eget som da vi var i Californien og der var laaaangt til Trader Joes med det gode brød.

Ingen kommentarer: