08 februar 2009

Dagens afstemning


EU-diskussionen har efterhånden raset i Schweiz i mange år, og det seneste håndgribelige resultat var at Schengen-aftalen trådte i kraft hernede i december 2008. Det var især til stor glæde for de mange med ikke-europæiske pas, der derfor lettere kan rejse en tur til Frankrig el. lign.

I dag skal schweizerne imidlertid igen stemme om EU-mobilitets -aftalerne som en følge af udvidelsen af EU i januar 2007 til også at omfatte Rumænien og Bulgarien. Et ja vil betyde at Schweiz fortsat har en aftale med alle EU-landende om arbejdskraftens frie mobilitet, og et nej vil betyde at Schweiz udgår af den fælles bilaterale aftale med EU. Det sidste resultat vil få stor konkret betydning for alle de ikke-schweizere der arbejder her - både fastboende udlændinge og f.eks. de franskmænd der hver dag pendler ind over grænsen for at arbejde i Genève. Schweiz vil formentlig indgå aftaler med de enkelte lande i stedet, men det vil naturligvis være meget mere besværligt end at have en fælles aftale med EU.

Ja-siden slår på at det er en økonomisk nødvendighed at fortsætte den bilaterale aftale med EU, mens Nej-siden mener at det vil være økonomisk selvmord at åbne grænserne for yderligere arbejdskraft fra Rumænien og Bulgarien.

Det er jo de samme argumenter som andre lande i Europa har bakset med, men hvad vi især har været overrasket over, er nej-sidens meget grove grafiske udtryk og deres direkte udtalte modvilje mod Rumænien og Bulgarien: Ja-siden benytter væsentlig mere nuancerede argumenter for deres anbefaling, men de har nu også udtrykt deres holdning i meget letforståelig grafik:

Det er meget spændende, hvilket resultat dagens afstemning bringer. Desværre har nej-siden haft stor fremgang i de seneste år, så ...

OPDATERING:
Vi har lige læst i avisen at det blev et ja til at beholde de bilaterale after. Sådan Schweiz!

Ingen kommentarer: